AKDAĞMADENİ SALEBİ


3.jpg

      İç Anadolu Bölgesi'nin en büyük ormanını içinde barındıran  ilçemiz bitki örtüsü olarak da oldukça canlıdır. Orman içerisinde bir çok tespit edilen ve bu zaman kadar hala bilimsel çalışmalarla kanıtlanmamış bitkiler ormanlarımızın ne kadar zengin olduğunu göstermektedir.
        Akdağmadeni ormanlarında bol miktarda Salep bulunmaktadır ve Türkiye’nin en kaliteli salepleri arasında yer almaktadır. Salep temin etmek için Salebi ile meşhur Akdağmadeni’ne gelmeniz yeterlidir.
        Salepler genellikle Orkide çiçeğine benzer, bazende yemlik dediğimiz çiçeksiz halde bulunur. Çiçekli yada çiçeksiz kısmı toprağın üzerinde bulunur. Torpiz dediğimiz yumru kısmı toprağın altında olan bir bitkidir. Torpiz dediğimiz bu yumrular kazmayla eşilerek toplanıp kurutulur. Suda kaynatıp kurutulduktan sonra Salep tüccarlarına satılır. Salep tüccarları topladıkları bu Salepleri alırlar, değirmenlerde  işleyerek beyaz toz haline getirdikten sonra paketleyerek satışa hazır hale getirirler.

SALEP NERELERDE KULLANIRLIR ?
      
Salep sıcak su veya sıcak süte katılarak içilir.En önemliside dondurma yapımında kullanılır.Sıcak sütle içilmesi daha güzel ve tatlı olur.

SALEP'İN FAYDALARI
     
Salep sadece tatlı bir içecek olmadığı, sağlığa çok faydalı olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. En önemli faydaları ; Vücudu zinde tutar. Zihni açar, mideye ve bağırsaklara çok yararları vardır. Öksürük, bronşit ve balgam sökmek içinde faydalıdır.
 
2.jpg
 
BELEDİYEMİZİN SALEP'İN MARKALAŞTIRILMASI İÇİN  BAŞLATMIŞ OLDUĞU ÇALIŞMALAR
     Belediyemiz öncülüğünde Gıda Tarım  ve Hayvancılık Bakanlığı ,Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü , Oran Kalkınma Ajansı ve Erciyes Üniversitesi işbirliği ile birlikte yapılan projeyle Akdağmadeni salebinin markalaştırılması için çalışmalara devam edilmektedir. Akdağmadeni salebinin marka değerini  ortaya çıkarılması , salep bitkisinin gelecek nesillere sağlıklı şekilde ulaştırılması için doğadan toplamaya alternatif bulunması amacıyla oluşturulan proje kapsamında belirlenen tarlalara salep ekimi yapıldı.
 
IMG_2635.jpg
  
   Bilindiği üzere  ilçemizde yetişen salep türleri katma değeri yüksek ve içinde bulunan mineraller bakımından Ülkemizde bulunan salep türleri arasında en zengin olan türlerdir.Devam eden projenin amacı Akdağmadeni ekonomisinin gelişimine ciddi katkı sağlayacak olan salebin kültüre alınması , bilinçsiz toplayarak yok olmasının engellenmesine yönelik tedbirlerin alınması ve bu ürünlerin üretimiyle ekonomik mal haline getirilmesidir.
 AKDAĞMADENİ'NDE YETİŞEN SALEP TÜRLERİ
 

 

 

Takip Et
Akdağmadeni Salebi - Akdağmadeni Belediyesi
Yozgat’ın 103 km doğusunda yer alan Akdağmadeni 1815 yılında yerleşim yeri olarak kuruluyor.1862 yılında da belediye teşkilatı kurulmuştur.Ülkemiz de ilk belediye 1858 yılında Beyoğlu Belediyesidir Akdağmadeni Belediyesi de 1862 yılında kurularak Türkiye’nin 2. belediyesidir.
akdagmadeni-salebi-yozgat-akdagmadeni-belediye